Az Együttérző nevelés szemlélete

Mindketten anyaként találkoztunk először az erőszakmentes kommunikációval (EMK), olyan eszközt keresve, amely segít eligazodni a gyermeknevelés útvesztőiben. Az EMK-ban találtuk meg a segítséget ahhoz, hogy meghalljuk a bennünk élő szülői hangot és gyermekeink nevelésében ne külső módszerek vélt vagy valós hatékonyságára, hanem önmagunkra és gyermekeinkhez fűződő kapcsolatunkra támaszkodjunk.  

Az EMK életfilozófiáját követve, annak gyakorlati eszközeit nap mint nap használva, valamint más gyermeknevelési irányzatok szemléletünkhöz közel álló, minket támogató elemeit beépítve kristályosodott ki bennünk az a nevelési szemlélet, amit az erőszakmentes (másnéven együttérző) kommunikáció után Együttérző gyermeknevelésnek neveztünk el.

Az együttérző gyermeknevelés egyik pillére a szülő önmagához való kapcsolódása, belső egyensúlya, a másik a szülő-gyermek kapcsolat. Hisszük, hogy a gyermeknevelés önmagunknál kezdődik: minél jobban meg tudom teremteni a saját belső harmóniámat, annál inkább képes vagyok a gyermekem felé is együttérzéssel figyelni. Az önmagunkhoz való kapcsolódásnak és a gyermekkel való kapcsolódásnak is az általunk ismert leghatékonyabb módja az EMK négy lépésének (megfigyelés, érzés, szükséglet, kérés) tudatosítása.

Úgy gondoljuk, hogy a gyermeknevelés nyertes-vesztes játszmái alapvetően abból adódnak, hogy a konfliktusoknak többnyire kétféle kimenetelét tudjuk elképzelni: vagy a saját akaratomat érvényesítem a gyerek felett (korlátozó szülői modell) vagy engedek az ő akaratának (engedékeny szülői modell). Esetleg valamilyen kompromisszumot kötök, de ez általában lemondással is jár legalább az egyik fél részéről.

Az EMK és az együttérző gyermeknevelés lényege, hogy a konfliktusokban olyan megoldást igyekszünk találni, ami minden fél szükségletét kielégíti, kompromisszum nélkül. Ez nem azt jelenti, hogy feltétlenül az a megoldási stratégia fog megvalósulni, amit eredetileg elképzeltem. De azt igen, hogy minden fél arra törekszik, hogy az igények mögötti szükségletek megismerése és kielégítése révén végül valamennyien elégedettek legyünk.