Tóth Szilvi

„Én azért kezdtem el használni az erőszakmentes kommunikációt a családban, mert megláttam a fényt az alagút végén 🙂 Egyszerűen hittem benne, hogy létezik egy olyan eszköz, amely segítségével a konfliktusok nyer-nyer szituációval zárulnak és ezt meg is találtam az EMK-ban. És hogy az erőszakmentes kommunikáció használata közben mind magamat, mind családtagjaimat nap mint nap jobban megismerem? Ja, ez csak egy fantasztikus hozadéka!”

Végzettségem pedagógus, gyorsírás, gépírás, magyar nyelv és irodalom szakon szereztem diplomát,  jelenleg egy nagyvállalatnál dolgozom, HR-területen.

Két kamasz lányom van, Bogi (16) és Maja (18). Mindketten Waldorf általános suliba jártak, Bogi állami középiskolában, Maja Waldorf gimiben tanul.

Maja 2 éves korában, Bogi születésekor kezdtem el “komolyabban” érdeklődni az alternatív, gyermekközpontú nevelési elvek iránt, Thomas Gordon PET tanfolyamával kezdtem, ami nagyon jó alapnak bizonyult. A haladóknak szóló tanfolyam után ez a módszer segített át a hétköznapok nehézségein. Tanulni, fejlődni vágyásom azonban nem hagyott alább, így folyamatosan olvastam a gyermeknevelési “szakirodalmat” és közben pszichológiai asszisztens képesítés szereztem.

Néhány évvel később, 2010-ben rátaláltam az erőszakmentes kommunikációra. Egy 1 napos alaptanfolyammal indítottam, majd részt vettem egy Belgiumban élő EMK tréner (ötgyermekes családapa:) képzésén, ahol megtanultam, hogyan kommunikáljunk erőszakmentesen a gyerekekkel.

Ettől kezdve életem egyik meghatározó, szerves része lett az EMK, egyenes út vezetett Rambala Éva Trénerképzőjére. Magyarország első (és tudomásom szerint egyetlen) családi EMK képzésén a gyerekekkel közösen tanultunk a zsiráfnyelvről, így a lányok is “bennfentessé váltak”, aminek időnként szívesen hangot is adnak (“jaj anya, nekünk már nincs mit tanulni erről! :)”. Azért a nyári EMK családi táborokra persze minden alkalommal lelkesen csomagoltak 😉   

Hálás vagyok a gyerekeknek, hogy nap mint nap gondoskodnak arról, hogy tudásomat a gyakorlatban is kamatoztathassam.

EMK tréneri “karrieremet” Zsiráfdélelőttök tartásával kezdtem, ezzel párhuzamosan az EMK Tanoda (korábban EMK Café) haladó gyakorló csoportját vezettem, utána pedig az EMK Tanoda Szülő Klubjában találkozhattatok velem. Ezt a csoportot Zsuzsitól vettem át, amikor ő Szonját várta.

Az EMK nagyon sokat segített nekem abban, hogy választ találtam magamban nagyon sok kérdésemre, ami kavargott a fejemben, útmutatásokat leltem magamban a zűrös helyzetekhez és nem utolsósorban egy óriási adag önismeretre tettem szert.

Az erőszakmentességre való törekvés az életem minden területére jellemző, az EMK nekem nem csupán egy módszer, hanem komplex életszemlélet.

onarckep