Az EMK története

Az Együttérző nevelés módszerének alapja az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK).

A kép forrása: www.amazon.com

Az Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) modelljét Marshall B. Rosenberg PhD. klinikai szakpszichológus, Carl Rogers tanítványa, nemzetközileg elismert békeközvetítő az 1960-as években fejlesztette ki, hogy segítse az embereket abban, hogy nagyobb együttérzéssel és világosabban (kevesebb félreértéssel) tudjanak egymással kommunikálni.

Az EMK modell négy lépése a megfigyelés, az érzés, a szükséglet és a kérés. Ezek tudatosítása és kifejezése segíti az önmagunkkal és a másik féllel való kapcsolódást. (Az EMK modellről itt írunk részletesebben.)

Marshall, hogy szemléletesebbé tegye az EMK modellt, szimbólumokat talált ki, attól függően, hogy egy adott szituációban erőszakmentesen vagy erőszakosan sikerül-e megnyilvánulni. Az Erőszakmentes Kommunikáció szimbóluma a zsiráf, elsősorban azért, mert az állatok közül a zsiráfnak van a testéhez viszonyítva a legnagyobb szíve, illetve, mert magasságának köszönhetően képes felülről rálátni a dolgokra. A zsiráf ellenpólusát, azaz a kommunikációnk erőszakos voltát Marshall a sakállal szimbolizálta, aki, ha erősebb ellenfelet lát, meghunyászkodik, a gyengébbre üvöltve támad. Az egyértelműség végett: ezek nem címkék, hanem kommunikációs módok. Nincsenek zsiráfok és sakálok, hanem vannak olyan helyzetek, amikor sikerül önmagammal és a másikkal kapcsolódnom és a megnyilvánulásaim zsiráfosra sikerednek és vannak olyan helyzetek, amelyekben adott pillanatban sakálosan sikerült viselkednem, azonban idővel, sok gyakorlás után ezek is zsiráfosak lehetnek. 

A kép forrása: www.getstoryshots.com

Az Erőszakmentes Kommunikációt világszerte több, mint 65 országban oktatják. A módszer sokoldalúságát tükrözi, hogy családi, iskolai, munkahelyi vagy akár politikai konfliktusok kezelésére, egyéni, párkapcsolati problémák megoldására, illetve szociális intézményekben, börtönökben is egyaránt használják. Az Erőszakmentes Kommunikáció nemzetközi szervezete a Marshall által alapított Center for Nonviolent Communication (www.cnvc.org), mely a hiteles, együttérző kapcsolatokra épülő, harmonikus világ megteremtését támogatja.

Online tréningünkön elsajátíthatod az Erőszakmentes Kommunikáció alapjait és gyermeknevelésben történő használatát  Bővebb információt a lenti linkre kattintva találsz: