Petró ZsuzsA

A gyerekek és általában az emberek iránti mély érdeklődésemet otthonról hozom. Szüleim nagy szeretettel és együttérzéssel vettek minket körül, és felnőttként is mindenben támogatnak. Négy testvér közül legnagyobbként – húgom és fiatalabb öcsém majdnem 10 illetve 14 évvel utánam született – már tizenévesen is foglalkoztattak a gyereknevelési kérdések. Anyukámmal már akkoriban is hosszú beszélgetéseket folytattunk arról, hogy hogyan érdemes a gyerekekkel foglalkozni, melyek a számunkra fontos értékek.

Tanulmányaim során közgazdász és történész végzettséget szereztem, nagyon sok társadalomelméletet tanultam, és mindvégig nagyon foglalkoztatott a kérdés, hogy hogyan lehet megoldást találni társadalmi konfliktusokra, hogyan lehet nyitottá tenni az embereket egymás szempontjaira, illetve megteremteni a békés együttélés feltételeit egy közösségben. Közgazdászként a bankszférában, multinacionális közegben szereztem sok év tapasztalatot, emellett vállalatok társadalmi felelősségével (CSR), valamint a versenyszféra és civilszektor közötti kapcsolódás lehetőségeivel foglalkoztam.

Mindig is sok pszichológiai, önismereti témájú könyvet olvastam, hogy mélyebben értsem, hogyan működnek az emberi kapcsolatok. 2012-ben került a kezembe Marshall Rosenberg: A szavak ablakok vagy falak című könyve (az Erőszakmentes Kommunikáció alapműve), ami nagyon erőteljes hatást tett rám. Nagyon megfogott az a szemléletmód, amely mindenkiben meglátja az embert és azt keresi, ami mindnyájunkat összeköt, nem pedig azt, ami szétválaszt. A következő évtől Rambala Éva tréningjein tanultam nagyon sokat az Erőszakmentes Kommunikációról, 2014-től pedig elindultam a saját csoportvezetés útján is és kapcsolódtam a magyar EMK trénerek közösségéhez is.

2014 óta tanítom az Erőszakmentes Kommunikációt, elsősorban szülőknek és családoknak, hogy az EMK segítségével erősíteni tudják kapcsolatukat és békésebbé tehessék a mindennapokat. 2018 óta gyerekekkel, iskolai közösségekkel is foglalkozom, azon belül is kiemelten az iskolai agresszió és kortárs zaklatás megelőzésével. 2021-ben általános és családügyi mediátori végzettséget szereztem, így konkrét konfliktusok megoldásában is támogatom a hozzám fordulókat (válási, párkapcsolati, kamasz-szülő mediáció). 2022-ben tréneri és team coach képesítést is szereztem. Céges projektek keretében szervezetfejlesztési, konfliktuskezelési tanácsadóként, trénerként is dolgozom.

Mindig is úgy gondoltam, és amióta saját gyerekeim vannak, biztosan tudom is, hogy minden gyerek egy csoda. Nagyon sokat ad számomra, hogy abban támogathatom a gyerekeket, hogy tiszteletet érdemlő emberekként, együttérzéssel tekintsenek rájuk a szüleik és ők maguk is így gondoljanak önmagukra és egymásra. Örömmel tölt el mindig, amikor azt látom, hogy a szülők is megtalálják az utat a gyermekükhöz és együttérzésük, kapcsolódásuk révén képesek elégedettebb, boldogabb családot teremteni. Abban hiszek, hogy az Erőszakmentes Kommunikáció olyan eszköz, ami minden szülőnek nagyon sokat segíthet abban, hogy a gyerek csodáját a mindennapok forgatagában is minél többször, minél mélyebben megélhesse.

Három gyermek boldog anyukája vagyok én is: Benjámin 11, Ábel 9, Szonja 6 éves. Köszönöm nekik és férjemnek az együttérző és támogató családi hátteret és hogy lehetővé teszik, hogy ebben én magam is a saját utamat járjam. 🙂