Kik vagyunk?

Az Együttérző nevelés közösséget ketten alapítottuk 2015-ben, Tóth Szilvi és Petró Zsuzsa. Mindketten többgyermekes anyukák vagyunk, összesen öt gyermeket nevelünk. Zsuzsi Szonjája a legfiatalabb (6 éves), Szilvi Majája a legidősebb (18 éves).

Imádjuk gyermekeinket, ugyanakkor saját bőrünkön is tapasztaljuk, milyen nehéz feladat a mindennapokban úgy türelmesnek maradni velük, együttérzően rájuk figyelni, hogy közben saját magunkkal is törődjünk. Sem a “mindenek felett a gyermek”, sem az “ ő-jött-közénk, alkalmazkodjon-ő” stratégia, sem e kettő variálása nem jelentette nekünk a lelki békét, így hát nem adtuk fel, sok-sok évig olvas(t)unk (és tesztel(t)ünk 🙂 ) mindenféle életvezetési, gyermeknevelési irodalmat, hogy gyerekeinkhez (és másokhoz) fűződő kapcsolatunkat békéssé, együttérzővé tegyük.

Az együttérző, Erőszakmentes Kommunikáció (EMK) megismerése mindkettőnk életében fordulópontot jelentett és minket is az EMK hozott össze egymással. Mindketten ebben a kommunikációs módszerben, eszközben, szemléletmódban találtuk meg azt, amit több éve kerestünk és ami nap mint nap segít bennünket abban, hogy mind a gyermekeinkkel, mind más embertársainkkal olyan kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn, amelyek minden fél megelégedésére szolgálnak. Az EMK használata során a mindennapok pozitív tapasztalatai egyre inkább érlelték bennünk a vágyat, hogy ezt az eszközt, amely nekünk olyan sokat segített és segít, megismertessük más anyukákkal, apukákkal, családokkal is.

2020-ban csatlakozott hozzánk Halmai Kriszta is, akit szintén az EMK-n keresztül ismertünk meg. Kriszta számos tréninget tartott, sok-sok gyerekcsoportot vezetett már, így általa az Együttérző nevelés közösség új színt és lendületet kapott! 🙂

Célunk, hogy az együttérző gyermeknevelés szemlélete minél több szülőhöz és gyerekkel foglalkozó felnőttköz eljusson és egy támogató közösséget hozzunk létre azoknak a családoknak, akik már elindultak, vagy szívesen elindulnának ezen az úton.

Hisszük, hogy az önismeret, a kapcsolódás, a felmerülő konfliktusok együttműködő megoldása és az erőszakmentesség révén gyermekeink már egy együttérzőbb, békésebb világba nőnek bele és ezt viszik tovább.

Van még kedved olvasni rólunk? Itt találod Szilvi, itt pedig Zsuzsi történetét.nlpsziche_foto2