Kik vagyunk?

Az Együttérző nevelés közösséget ketten működtetjük, Tóth Szilvi és Petró Zsuzsi. Mindketten többgyermekes anyukák vagyunk, összesen öt gyermeket nevelünk. Zsuzsi Szonjája a legfiatalabb (1 éves), Szilvi Majája a legidősebb (13 éves).

Imádjuk gyermekeinket, ugyanakkor saját bőrünkön is tapasztaljuk, milyen nehéz feladat a mindennapokban úgy türelmesnek maradni velük, együttérzően rájuk figyelni, hogy közben saját magunkkal is törődjünk. Sem a “mindenek felett a gyermek”, sem az “ ő-jött-közénk, alkalmazkodjon-ő” stratégia, sem e kettő variálása nem jelentette nekünk a lelki békét, így hát nem adtuk fel, sok-sok évig olvas(t)unk (és tesztel(t)ünk 🙂 ) mindenféle életvezetési, gyermeknevelési irodalmat, hogy gyerekeinkhez (és másokhoz) fűződő kapcsolatunkat békéssé, együttérzővé tegyük.

Az együttérző, erőszakmentes kommunikáció (EMK) megismerése mindkettőnk életében fordulópontot jelentett és minket is az EMK hozott össze egymással. Mindketten ebben a kommunikációs módszerben, eszközben, szemléletmódban találtuk meg azt, amit több éve kerestünk és ami nap mint nap segít bennünket abban, hogy mind a gyermekeinkkel, mind más embertársainkkal olyan kapcsolatokat alakítsunk ki és tartsunk fenn, amelyek minden fél megelégedésére szolgálnak. Az EMK használata során a mindennapok pozitív tapasztalatai egyre inkább érlelték bennünk a vágyat, hogy ezt az eszközt, amely nekünk olyan sokat segített és segít, megismertessük más anyukákkal, apukákkal, családokkal is.

Célunk, hogy az együttérző gyermeknevelés szemlélete minél több szülőhöz eljusson és egy támogató közösséget hozzunk létre azoknak a családoknak, akik már elindultak, vagy szívesen elindulnának ezen az úton.

Van még kedved olvasni rólunk? Itt találod Szilvi, itt pedig Zsuzsi történetét.nlpsziche_foto2