Ábel kapott egyszer ajándékba egy focista mezt: pólót és nadrágot. Egy ideje kitalálta, hogy ő minden reggel focistának akar felöltözni, ami azt jelenti, hogy vagy ezt a focista mezt, vagy egy-két hasonló, „focistának” titulált pólóját és rövidnadrágját hajlandó csak felvenni. A fentieken túl „focistának” minősül még három pár vastag téli térdzoknija.

Azonkívül, hogy imádom, ahogy a kis háromévesem – korának megfelelően – próbálgatja magát mindenféle szerepekben (kukásbácsi, tűzoltó vagy szerelő is szokott lenni), ezzel a focistának öltözéssel két problémám szokott lenni. Az egyik, hogy gyakran nem évszaknak megfelelő. De úgy döntöttem, hogy végülis, ha őt nem zavarja, hogy a kánikulában vastag térdzokni van rajta, akkor engem se fog. A másik problémám, hogy kevés ruhadarab esik bele a „focista” kategóriába, márpedig ő akkor is feltétlenül focista akar lenni, amikor minden ilyen ruhája épp koszos vagy vizes. Ebből majdnem minden reggel vita van – leszámítva azokat a szerencsés napokat, amikor „focista” póló, nadrág és zokni egyaránt tisztán és szárazan rendelkezésre áll. Az olyan érvek, mint hogy „koszos”, „vizes”, „megfázol” lepattannak egy hároméves gyerekről, gondolhatjátok.

Az ő szükségletei:
– önállóság (ő választhassa meg, hogy mit vesz föl aznap)
– játék

Az én szükségleteim:
– gondoskodás (ne fázzon meg a vizes ruhától)
– rend, tisztaság (tiszta ruhát vegyünk reggel)
– könnyedség (ne kelljen már minden reggel ezen vitatkozni)

Eddig próbált megoldási stratégiáim:
– veszek neki még néhány focimezt (nem működött, mert szinte lehetetlen olcsón beszerezni)
– meggyőzőm, hogy néhány további ruhadarab is nagyon jól illik egy focistához (nagyon ritkán működött)
– „Mi lenne, ha ma nem focistának öltöznél, hanem szerelőnek?” (szóval a saját gondolatvilágából próbálok érvelni, ez is néha bevált, de nem sokszor)
– És a legújabb, amivel most próbálkozom: Rájöttem, hogy egyes „focista” ruhái a világos és a sötét mosással egyaránt moshatók, így kis odafigyeléssel gyakrabban ki tudom őket mosni, mint eddig, ezáltal csökkentem a problémás reggelek számát. Különösen ha ezt kombinálom a korábbi stratégiákkal.

De a lényeg nem is abban van, hogy végül melyik megoldás fog működni, hanem abban, hogy ne adjuk fel a keresést!

 

Nálatok is előfordul vita az öltözködés körül? Gyere, mesélj róla a facebook csoportunkban!