Kismotorral induljunk vagy babakocsival? Ez ám itt a nagy kérdés! Ha babakocsiba akarom tenni Szonját, ellenkezik. Ha kismotorral indulunk, nem győzöm kivárni, amíg odaérünk valahová. Mi lesz ebből?

Reggel van, süt a nap, Ábellel nyugisan indulunk az oviba. Szonja kismotorral jöjjön velünk vagy babakocsival? Ááá, úgyse akarna kocsizni, legyen a motor, szép idő van, süt a nap, mozogjon ő is egy nagyot, nem sietünk úgyse, majd csak odaérünk, optimista vagyok.

Útközben azt veszem észre, hogy Szonja előtt járok. Talán ha előtte megyek, gyorsabban jön majd, mert utol akar érni. Vagy nem. A kerítés mögötti cica érdekesebbnek tűnik nálam. Meg a mellettünk elsuhanó autó. Meg a fáról elszálló kismadár.

– Szonja, gyere már!

Rám mosolyog, de továbbra is csigabiga tempóban haladunk.

– Kicsi szivem. Jó kedved van, szeretsz motorozni? Csak hát… sose érünk így az oviba. Gyere légyszi kicsit gyorsabban.

Inni kér. Megállunk. OK.
Felkapom, inkább viszem. Őt is, meg a motort is.
Le akar jönni. OK. Sétáljunk.
Aztán megint motorozni akar.
OK. OK. OK.
Úttest. Szép lassan leszáll a motorról, felemeli, ő akarja átvinni az úton.

Hú, szülő legyen a talpán, aki ezt képest kivárni… Mégiscsak babakocsival kellett volna indulnunk, legközelebb úgy jövünk. Kicsi még ahhoz, hogy tempósan motorozzon egy ekkora távon.

De most meghallom a belső zsiráfomat:
– Mit vársz tőle? Nincs két éves. Igen, ő most így motorozik. És ezt tudván, mit szeretnél? Gyorsan az oviba érni?
– Nem egészen.
– Hanem?
– Csak annyit, hogy több időm jusson a dolgaimra, ne itt az utcán menjen az idő.
– Miért szeretnél több időt?
– Hogy hamarabb végezzek a dolgaimmal és utána nyugodtan a gyerekeimmel lehessek.
– Hát akkor legyél nyugodtan a gyerekeiddel most!

Hm. Végülis most velük vagyok. És az, hogy nyugodtan-e, az meg csak rajtam múlik. Süt a nap, sétálunk, mi kell még? Amikor valóban sietni szeretnék, akkor majd babakocsival indulunk.

De amikor nem sietek, akkor igenis tudatos legyen a döntés: most nem „csak úgy” megy az idő. Ellenkezőleg. Most arra fordítom a drága időmet, ami nekem a legfontosabb: nyugodtan együtt lenni a gyerekeimmel.

Szóval kismotorral induljunk vagy babakocsival? Nem ez itt a nagy kérdés. Hanem az, hogy bármit is döntök, valós meggyőződésből, tudatosan teszem-e és kitartok-e a döntésem mellett.

futóbicikli