Igen, én is elhűltem volna korábban, ha ezt a címet olvasom valahol…
Tegnap este mégis azt mondtam a gyerekeknek vacsora közben:
– Fel fogom Nektek írni receptre a Minecraftot. Napi minimum 20 perc Minecraftozás… 🙂
Mi vezetett idáig?
Az, hogy tegnap hosszú idő után ismét leültek a közös világukat építeni, szépítgetni… Nagyjából 40-45 percet játszottak együtt, mint utóbb megtudtam, ebben azért konfliktus is volt bőven… Nevetve meséltek arról, hogy Bogi véletlenül kilépett és nem talált vissza a házukhoz, Maja először nagyon mérges lett, aztán segített visszatalálni neki…
A közös játék után jöttek vacsorázni és az elmúlt napok vacsoráihoz képest feltűnt valami… Mintha kicsit kedvesebben beszélnének egymással… Mintha jobban odafigyelnének egymásra… Mintha türelmesebbek lennének egymással… Mintha többet nevetnének, viccelődnének egymással… Mintha Minecraftnak már nem csak az árnyoldalait látnám… hm… 🙂

Egy EMK tréningen csináltunk egy olyan gyakorlatot, hogy válassz ki valamit, amiről úgy gondolod, hogy csak árt (Lehet ez bármilyen apróság, de nagy horderejű dolog is…) és kezdj el gondolkodni azon, hogy vajon annak milyen jó oldala van. Nehéz, nehéz, de az a tapasztalatom, hogy szépen lassan, amikor az összes kritikus gondolat kifutott a fejemből, akkor kezd derengeni, hogy hohó, például a McDonaldsban, akárhol is vagyok a világban, ugyanazt a minőségű ételt kapom meg és máris nem csak az árnyoldalát látom annak az adott dolognak. Most jön a svédcsavar! Most nézd meg, mi az, amiről azt hiszed, hogy csakis hasznára válik a gyermekednek (vagy éppen Neked). Nézzük például az olvasást. Az csak nem lehet káros… Hm… Túlzott mértékben roncsolhatja a szemet, elkülöníti az embert… Tapasztalatom szerint engem 1-1 jó könyv simán függővé tesz….

Eddig is tudtam, hogy a dolgok nem csupán feketék és fehérek, de erről időként hajlamos vagyok elfeledkezni…
Például, hogy a Minecraft is lehet “csapatépítő”. Ráadásul, ha nincs a Minecraft, a “nézőpont-váltó” gyakorlatról sem jutott volna eszembe írni Nektek.

Kipróbáljátok? Mi az, aminek csak az árnyoldalát látjátok? És mi az, amiről azt gondoljátok, na, annak csak haszna lehet? Gyertek, meséljétek el az Együttérző Nevelés Zárt Csoportban!