Abban a szerencsés helyzetben vagyok, hogy nekem a héten kezdődött a téli szünet. A hétre szabadságot vettem ki, a gyerekek is itthon vannak még, csak 8-án kezdődik a suli. Karácsony előtt dolgoztam, ünnepek között dolgoztam, most jött el az én időm 🙂

Az ünnepek alatt is voltak családi programjaink, rokonlátogatások, az ünnepek közötti mozilátogatás,Titanic-kiállítás azokon a napokon is összekovácsolta a családot, a hétre azonban tudatosan készültem.
Már jó előre kifüggesztettem egy papírt az ajtóra, ráírva a hét napjait. Megkértem a lányokat, hogy írják be, mikor mit szeretnének csinálni, merre menjünk a téli szünetben. Gondosan egy tollat is odakészítettem, aminek időről-időre lába kelt ugyan, de résen voltam, gyorsan pótoltam. A papír kezdett megtelni. Hm… az én ötleteimmel. Volt, amit rögtön dátumhoz írtam be, volt amit csak ötletként a papírra írtam, hogy majd eldöntsük, melyik napra tesszük.
Január 2-án érdeklődve néztem a papírra. Az én ötleteimen kívül csak Bogi írta rá viccesen, hogy a WC használati ideje max. 3 perc. (Előre felkészülve a karácsonyi sürgés-forgásra:).
Nem estem kétségbe, ötletem volt sok-sok, így azokból csemegéztünk, hogy mindenki megtalálja a fogára valót. Akarva-akaratlanul úgy alakult, hogy valakinek a felkínált program elégítette ki a szükségleteit, valakinek pedig éppen az, hogy egyedül maradhatott otthon.
Így alakult, hogy Bogi például nem tartott velünk az állatkertbe. Nekem ugyan ebből az összetartozás szükségletem kielégítése hiányzott, aminek hangot is adtam…
– Hát majd társasozok veletek, ha hazajöttetek! – jött a frappáns válasz.
A síelést csütörtök helyett péntekre tettük, de az üresen maradt csütörtökre is gyorsan találtunk olyan programot, ami mindenkinek rendben volt.

Az előre kifüggesztett papír ötlete nem egészen úgy sült el, ahogyan terveztem, de mégis segített struktúrát vinni a hétbe, hiszen az ötleteimet alapul véve mégiscsak sikerült minden helyzetre mindenki szükségleteit kielégítő megoldást találni, tiszteletben tartva egymás szabadságát, önállóság iránti igényét és az összetartozást is.