1.

Ábel egy barátjával gödröt ás a homokózban. Odasomfordál egy ismerős kisfiú is. Ábelék nem túl befogadóak:
– Én utálom őt!
– Én is! Ne játsszunk vele!

A kisfiú anyukája nagyon mérges lesz és így szól a fiához:
– Látod, milyen csúnyán beszélnek veled? Akkor te meg vedd vissza tőlük a lapátodat! Aki így beszél, az nem érdemli meg, hogy játsszon a játékaiddal!

– Ne haragudjatok – fordulok az anyukához. – Sajnálom, hogy ezt mondták a fiúk. Örülnék, ha ki tudnának békülni.
Közben látom, hogy a kisfiú a mi játékaink felé kacsintgat.
– Szeretnél játszani velük? Tessék.

Ábellel pedig megbeszélem, vajon a kisfiú mit érezhetett, amikor azt hallotta, hogy utálják őt és nem akarnak játszani vele…

2.

Szonja játszik a homokozóban. Egy kislány a Szonja mellett heverő lapát után nyúl. Szonja azonnal észreveszi és bár eddig nem érdekelte ez a lapát, most azonnal lecsap rá:
– Enyém!

A kislány anyukája rögtön visszafogja a gyerekét:
– Látod, nem akarja odaadni neked. Az előbb meg te nem akartad odaadni neki a tiédet. Akkor te se vedd el tőle. Játsszon szépen mindenki a sajátjátval.

– Szonja lapátja érdekel? – szólok én is a kislányhoz. – Lehet, hogy ki tudunk találni valamit, hogy mindenki azzal játszhasson, amivel szeretne. Ha például mutatsz egy érdekes játékot Szonjának a tieid közül, akkor lehet, hogy szívesen odaadja ő is a sajátját. Hm, megpróbáltok cserélni?

A kislány odanyújt egy homokozóformát Szonjának. Szonjának megtetszik. Nincs ellene kifogása, hogy közben a kislány megkapja az előbb még vita tárgyát képező lapátot. Cserélnek. Mindkét kislány boldogan próbálgatja a kezébe kapott új játékot.

Szeretek játszótéren „békéltetni”. Konfliktus van bőven, még ha általában ilyen apró-cseprők is. De itt kezdődik minden, kicsiben. Hiszem, hogy a gyerekek itt tanulják meg, tőlünk szülőktől, hogy akarnak-e közösen megoldást keresni a nézeteltéréseikre vagy inkább az elszigetelődést választják.

Egy ilyen békéltetés alkalmával Beni egyik osztálytársa is a közelben volt és figyelt.
– Azért meg kell, hogy mondjam, nem vagy valami szigorú anyuka – fordult felém csibészes őszinteséggel.
– Hát, remélem is! – feleltem mosolyogva. 🙂

Daughter Son Child Boy Girl Sandbox Children